4 pravidlá, ako sa starať o tenisovú raketu

Vydáno 23.12.2020

4 pravidlá, ako sa starať o tenisovú raketu

Keď zakúpite tenisovú raketu, vyvstáva otázka, ako sa o ňu správne starať. Prekvapivo veľa hráčov nedodržiava či nevenuje prílišnú pozornosť starostlivosti o ich tenisovú raketu. Avšak nesprávne zaobchádzanie môže raketu znehodnotiť a poškodiť. Na čo by ste sa teda mali u vašej tenisové rakety zamerať a ako sa o ňu starať?

Raketu nevystavujte extrémnym teplotám

Tenisovým raketám neprospieva mráz ani horúco. Chladné počasie môže zapríčiniť premrznutiu rámu, ktorý môže následne prasknúť. Naopak vysoké teploty nepriaznivo pôsobí nielen na materiál, z ktorého je raketa vyrobená (môže sa deformovať), ale aj na výplet, ktorý sa môže pri vysokých teplotách povoliť.

Aby ste svoju tenisovú raketu ochránili pred horúcim slniečkom či chladom, skvelým pomocníkom vám bude tenisový bag, ktorý by mal obsahovať priehradku s thermo ochranou.

Raketou nehádžte

Hoci môže byť tenis veľmi emotívnou hrou, nemali by ste si svoj hnev vybíjať na rakete. Nikdy teda s raketou nehádžte, nebúchajte o zem a ani na ňu nešliapte a nesadajte. Akékoľvek neprimerané zaobchádzanie môže raketu nenávratne poškodiť.

Výplety meňte pravidelne

Aby si tenisový výplet udržal svoju pružnosť a ostatné vlastnosti, ktoré zaručujú skvelý pocit z hry, správne by ste ho mali meniť raz za dva mesiace, ak tenis hráte dvakrát až trikrát týždne. Ak patríte k vášnivejšom hráčom tenisu, ktorí na kurt dochádza každý deň, výplet by ste mali meniť častejšie. Majte na pamäti, že nevyměnění výpletu môže mať nepriaznivý vplyv na vašu hru - nebudete mať kontrolu, cit alebo zrýchlenie. Navyše sa môže začať aj posúvať, čo zníži herný komfort a môže zaťažiť vašu ruku.

Širokú škálu tenisových výpletov nájdete tiež na našom e-shope, kde vám s ich výberom radi pomôžeme.

Náš TIP: V lete vypletávame o 1-2 kg viac - výplet rýchlejšie povolí, v zime 1-2 kg menej - v hale je chladno, menej to letí.

Nezabúdajte na omotávku

Ak pravidelne u tenisové rakety meníte výplet, nemali by ste tiež zabúdať na omotávku. Základnu omotávku, ktorá sa časom premačkať, propotí, zašpinia a stratí svoje vlastnosti, meňte aspoň dvakrát za rok.

Vrchnu omotávku by ste však mali meniť oveľa častejšie - čím je lepšie omotávka, tým sa raketa aj lepšie drží, nepreklzáva vám a nemusíte ju kŕčovito držať, čím šetríte svoju ruku. Spravidla sa hovorí, že by ste vrchný omotávku mali vymeniť, akonáhle vám začne raketa kĺzať v ruke, čo môže zapríčiniť poškodenie rakety či zraneniu iného hráča.

Zpět na přehled novinek