Ako si udržať motiváciu?

Vydáno 31.12.2020

Ako si udržať motiváciu?

So začiatkom nového roka si mnoho z nás dáva novoročné predsavzatia. Niektorí chcú schudnúť, naučiť sa nový jazyk alebo cestovať. Hráči tenisu však skôr túži po vypilovaný ich hry - či už ide o lepšie podanie alebo jednoručné backhand, vždy je totiž čo zlepšovať. Lenže ako týždne plynú, motivácia k zlepšeniu sa začína zoslabovat. Pripravili sme si teda pre vás niekoľko tipov, ako v ceste za svojím cieľom vytrvať a nepoľaviť.

Stanovte si cieľ

Aby ste sa mohli pustiť do trénovania, je potreba hneď na začiatku vedieť, čo bude váš cieľ. Chcete zlepšiť váš return alebo zaostávate pri podaní? Ak viete o svojich slabinách, nový rok je ten najlepší čas, kedy na nich začať pracovať. Dôležité však je, aby bol váš cieľ presne daný, len tak ho môžete dosiahnuť. Veď aj pri výbere tenisové rakety dopredu viete, čo by mala spĺňať.

Aj malý úspech je úspech

Stanovenie cieľov je vo všetkých aspektoch života veľmi dôležité, nielen pri tenise. Avšak aj malý úspech sa počíta. Skúste si vytvoriť malé podcíle či medzistupne, ktoré môžete ľahko merať a postupne si ich odškrtávajte. Aby ste mohli zhodnotiť, aké veľké pokroky robíte, skúste si urobiť zo svojho tréningu video záznam - k tomu vám môže jednoducho poslúžiť váš mobilný telefón.

Nájdite si spoluhráčov

Najmä pre začínajúcich hráčov tenisu môže byť veľmi ťažké si motiváciu udržať. Zvlášť keď je cieľ ešte ďaleko. O to dôležitejšie sú priatelia a tenisoví spoluhráči, ktorí sú na tom rovnako ako vy. Založte si chatovaciu skupinu, kde si môžete vymieňať rady, tipy a skúsenosti a kde sa zároveň môžete medzi sebou chváliť svojimi úspechmi z kurtu.

Chyby vás posúvajú vpred

Nezabúdajte tiež na to, že aj malé nezdary k životu i športu patrí. Chybami sa človek učí a podporujú nás v našom procese učenia a rozvoja. Nenechajte sa teda odradiť malými chybami, z tenisového neba žiadny učený nespadol. Pri každom motivovalo si spomeňte na to, že je lepšie urobiť jednu alebo viac chýb než nerobiť vôbec nič.

Zpět na přehled novinek