Ako vybrať detskú tenisovú raketu? Zamerajte sa na výšku a herné techniku ​​vášho dieťaťa

Vydáno 04.11.2020

Ako vybrať detskú tenisovú raketu? Zamerajte sa na výšku a herné techniku ​​vášho dieťaťa

Výber rakety je pre nás niekedy naozaj tvrdý oriešok. Je nutné brať do úvahy na akej hráčskej úrovni sme, čo od rakety očakávame a samozrejme sa nám musí aj vzhľadovo pozdávať. Výber tej správnej rakety je aj pre nás dospelákov občas veľkou neznámou a čo potom, keď máme vyberať raketu pre našich najmenších?

Ak vaše dieťa s tenisom začína, iste si lámete hlavu nad tým, ako sa v detských raketách vyznať a ako mu vybrať tú najlepšiu raketu do jeho hráčskych začiatkov. Výber správne detské rakety je totiž veľmi dôležitý, pretože mu tým jeho tenisové začiatky značne uľahčíte. Na čo by ste sa teda pri rozhodovaní mali zamerať? Najdôležitejšími parametrami, ktoré potrebujete poznať, je telesná výška vášho dieťaťa a jeho herný technika - či s tenisom ešte len začína, alebo má už pár tréningov za sebou.

Ako správne zmerať veľkosť detské rakety?

1. Dieťa stojí vzpriamene a drží raketu na konci gripu ako pri hre. Následne sklopí raketu dole - koniec hlavy rakety by sa mal nachádzať vo výške členku a nemal by sa dotýkať zeme.

2. Výnimkou sú veľmi dobrí juniorskí tenisti - u nich sa môže raketa dotýkať zeme.

3. Niekedy tréneri odporúčajú deťom rakety dlhší a rodičia si myslia, že tým ušetrí, pretože predsa nebudú kupovať každú chvíľu novú raketu. To je však zle. Dlhšie raketa deťom techniku ​​nezlepšia, naopak viac zaťaží ruky, môžu ju aj zle držať (uprostred držadlá) a pre odpal loptičky bude dieťa musieť vynaložiť viac sily, keďže je raketa ťažšie a dlhšie.

Tenisové rakety pre najmenších

Na našom e-shope nájdete tenisové rakety pre najmenšie deti od 4 až do 8 rokov. Okrem správnej dĺžky je najdôležitejšie, ako raketa vyzerá. Vášmu dieťaťu sa musí páčiť, to je základ. Tieto tenisové rakety sú vyrábané z kombinovaných lacnejších materiálov - Titanium a hliník - zvolené materiály sú ľahšie, cenovo dostupné, a zároveň aj odolnejšie. Pre menšie hráčov sú tak ideálne.

1. Detské rakety od 4 rokov 17-19in - s označením dĺžky 43 cm, vhodné pre dieťa s výškou cca 80 cm.

2. Detské rakety od 5 do 6 rokov 21in - s označením dĺžky 48 cm, vhodné pre dieťa s výškou cca 100 cm.

3. Detské rakety od 7 rokov 23in - s označením dĺžky 53,5 cm, vhodné pre dieťa s výškou cca 110 cm.

4. Detské rakety od 8 rokov 25-26in - s označením dĺžky 58 cm, vhodné pre dieťa s výškou cca 120 cm.

TIP: Veľmi obľúbené sú cenovo zvýhodnené sety - kombinácia batôžku a rakety.

Tenisové rakety pre juniorov

Juniorské tenisové rakety sú určené pre hráčov od 9 do 10 rokov. Rakety môžu byť vyrobené z Hightech materiálov, obdobne ako to je u tenisových rakiet pre dospelých. Rozdiel medzi raketami pre dospelých a juniorskými raketami je v ich dĺžke a váhe. Pri kúpe však počítajte s vyššou obstarávacou cenou, než ako tomu bolo u rakiet pre najmenších, ale máte "zmenšenú verziu" dospelých rakety so všetkými technológiami.

1. Juniorské rakety od 9 rokov 25in - s označením dĺžky 63,5cm- 25 in, vhodné pre dieťa s výškou cca 130 cm.

2. Juniorské rakety od 10 rokov 26 in - s označením dĺžky 66 cm- 26 in, vhodné pre dieťa s výškou cca 140 cm.

Ako správne vybrať veľkosť gripu čiže rukoväte?

Veľkosť rakety máte už vybranú a na rad prichádza tiež veľmi dôležitá časť, a tou je výber správnej veľkosti rukoväte. U tenisových rakiet pre najmenších však príliš na výber nemáte, u týchto rakiet je veľkosť gripu už daná výrobcom. Jediné, čím môžete veľkosť rukoväte zmeniť, je vrchná omotávka, vďaka ktorej sa deťom raketa lepšie drží a v ruke im neprešmykuje. Majte však na pamäti, že je potrebné omotávku rukoväte pravidelne meniť a u týchto rakiet stačí vybrať tie najtenšie. Výhodou je, že vrchná omotávky sa vyrába v rôznych farbách, od klasickej bielej alebo čiernej až po neónové farby.

Ani u juniorských rakiet nie je príliš možnosť si rukoväť vyberať. U rakiet pre deti od 9 rokov sa môžete stretnúť aj len s jednou veľkosťou, vyberať môžete iba u rakiet pre deti od 10 rokov, u ktorých sa veľkosť gripu pohybuje od 00 až po 2 (vo výnimočných prípadoch). Avšak aj pri týchto rakiet môžete rukoväť obmotať vrchný omotávkou. To veľmi odporúčame, a aj tu je dôležité omotávku pravidelne meniť.

Ak si nie ste istí, akú veľkosť rukoväte zvoliť, spravidla vždy vyberajte menšie. Grip vďaka omotávke môžete zväčšiť kedykoľvek, avšak zmenšiť jeho veľkosť bohužiaľ nejde.

Ako správne vybrať tenisový výplet?

Hoci by sa mohlo zdať, že na výpletu až toľko nezáleží, práve nevhodná voľba môže ovplyvniť hru, techniku ​​a predovšetkým zdravie. Najmä pre deti by ste mali vyberať výplety, ktoré sú pružné a šetrné pre ich detskú ruku, ktorú nie je dobré zaťažovať. Medzi akými výplety teda máte na výber a podľa čoho vyberať?

1. Prírodné výplety (struny) - tieto výplety bývajú vyrábané z hovädzích alebo ovčích čriev. Sú vhodné pre hráčov, ktorí riešia problémy s ramenom alebo rukou. Sú teda vhodné aj pre deti, pretože sú veľmi pružné a dobre tlmí nárazy.

2. multivlákno-multifilamenty - jedná sa spletené výplety, ktoré sú vyrobené z väčšieho množstva vlákien s ochranným obalom. Multivlákno sa používajú ako alternatívy prírodných výpletov. Aj tento typ výpletov je vhodný pre malé hráči či juniorov.

3. Syntetické výplety - nylonové výplety, ktoré sú vhodné pre občasné hranie. Ich výhodnou je nižšia obstarávacia cena, avšak na úkor kratšie životnosti.
4. Monofilné výplety - monovlákna - monofilné výplety sú tvrdé, pevné a v ráme sa neposúvajú. Keďže sa jedná o výplety, ktoré viac zaťažujú ruku, sú skôr vhodné pre skúsenejších hráčov.

5. Hybridný výplety - ide o kombinované výplety monofilu a multivlákno. U týchto výpletov sa kombinuje pevnosť s pružnosťou. Aj tieto výplety sú určené pre skúsenejších a profesionálnych hráčov.

Vlastnosti jednotlivých výpletov sa približne po 2 mesiacoch stráca. Ak je teda vaše dieťa vášnivým hráčom tenisu, je žiaduce výplety meniť minimálne raz za mesiac.

Keď si nebudete vedieť s čímkoľvek rady, neváhajte a obráťte sa na nás, radi vám s výberom poradíme tel. 00420605403737 alebo na maile: bozisport@bozisport.cz.

Zpět na přehled novinek