História tenisové rakety: Cez zvieracie črievka až po grafit

Vydáno 20.11.2020

História tenisové rakety: Cez zvieracie črievka až po grafit

Tvar, materiál, výplet aj vlastnosti tenisové rakety sa v priebehu rokov výrazne zmenili. Značky ako Wilson, Babolat, Lacoste, Dunlop, Head a mnoho ďalších svojimi inováciami tento nádherný šport menili a pomohli mu, aby sa stal natoľko populárny, ako je tomu dnes.

Začiatky: Ruky a zvieracie črievka

Ako to už u športe býva, pôvodná forma tenisu nemala s dnešnou hrou takmer nič spoločné. Pôvodný tenisové zápasy sa v stredoveku hrali bez tenisové rakety. Skoršie tenis sa tak dal skôr pripodobniť squashi, pretože hráči museli loptička odrážať holými rukami. Tento štýl hry však spôsoboval početné zranenia, a tak si hráči začali ruky omotávať kožou alebo látkou. Až v 14. storočí v Taliansku sa objavila tenisová raketa, ktorá sa začala približovať tým dnešným. Mala drevený rám a výplety zo zvieracích črievok.

Drevo v hlavnej úlohe: Vylepšená raketa

Prvá "moderná" drevená raketa bola vyrobená v roku 1874 v Londýne a nastolila nové pravidlá hry. Raketu navrhol Walter Wingfield, ktorý sa tiež zaslúžil o to, že sa tenis začal hrať na trávniku. Do tej doby sa hral tenis prevažne vnútri. Wingfield navrhol raketu so širšou a hore sploštenú hlavou, ktorá bola vyrobená z masívneho dreva. V tejto dobe tenisové rakety vyrábali prevažne značky Wilson (raketa Wilson Jack Kramer) a Dunlop (raketa Dunlop Maxply Fort).

Hra s kovom: Rýchlejšie, silnejšie a lepšie raketa

Prvý kovovú tenisovú raketu vytvoril a patentoval René Lacoste v roku 1957. Výrobca Wilson si čoskoro uvedomil, že kovový materiál bude tenisovú budúcnosťou a je nutné začať konať. V roku 1969 tak uzrela svetlo sveta raketa T2000. Mohla sa pýšiť väčšou hracou plochou a vďaka novému materiálu bola raketa rýchlejší, silnejší a presnejší - čo umožnilo vznik novým hracom štýlom.

Grafitová raketa: Nová sila

Potom, čo nový dizajn spôsobil revolúciu v športe, všetci výrobcovia tenisových rakiet začali pracovať na tom, aby boli ich rakety ľahší a rýchlejší. A tak vznikla raketa s hliníkovým rámom, ktorú si obľúbili predovšetkým začiatočníci. Avšak skúsenejší a profesionálni hráči tenisu si sťažovali, že sa pri prudkom a silnom náraze začína rám rakety deformovať. Riešením tohto problému bolo spojenie uhlíkových vlákien s plastom, ktorému sa hovorilo grafit. Grafitové rakety vyvinuté od roku 1980, napríklad Dunlop Max 200G, boli pevnejšie ako staršie kovové rakety a ich ďalší vývoj dominuje tenisu dodnes.

ximálne zníženie váhy, presnosť a silu. Ide tak o revolučný tenisovú raketu, z ktorej začali vychádzať takmer všetci tenisový výrobcovia rakiet.

Správna voľba pre vás

Od začiatku tenisu sa toho veľa zmenilo. Aby bol na takej úrovni, ako je tomu dnes, musel prejsť veľkým vývojom, ktorý sa však vyplatil. Na trhu nájdete nepreberné množstvo tenisových rakiet, a ak chcete vedieť, ktorá práve vám najlepšie vyhovuje, na tenislife.cz sme tu pre vás. V prípade akýchkoľvek otázok sa na nás neváhajte obrátiť. Zastihnúť nás môžete na telefónnom číslom 605 40 37 37 alebo na e-mailovej adrese bozisport@bozisport.cz.

Zpět na přehled novinek