Novak Djokovič Tenisová legenda, ktorá tento rok získala svoj 20. grandslamový titul

Vydáno 16.07.2021

Novak Djokovič  Tenisová legenda, ktorá tento rok získala svoj 20. grandslamový titul

Novaka Djokoviča netreba predstavovať ani tým, ktorí sa v tenisovom svete nevyznajú. Hráč narodený v Srbsku si pamätá svoj talent a víťazstvá na mnohých grandslamových turnajoch. Získal už svoj 20. grandslamový titul a zažiaril nielen vo Wimbledone, ale aj na Australian Open a Roland Garros vo Francúzsku. Doteraz vyhral tri grandslamové turnaje veľkej štvorky.

 

Novak sa narodil 22. mája 1987 v Belehrade a je najstarším z troch synov Srdjana a Dijany Djokovičových, profesionálnych lyžiarov z Čiernej Hory a Chorvátska. Tenis začal hrať vo veku štyroch rokov. O dva roky neskôr ho objavila srbská tenisová legenda Jelena Genčičová, ktorá s Novakom spolupracovala nasledujúcich šesť rokov. Vďaka nej bol prijatý aj na akadémiu Nikiho Pilića v Nemecku. Od svojich 14 rokov sa zúčastňoval na medzinárodných turnajoch, kde od začiatku vynikal.

V súčasnosti žije v Monte Carle v Monaku so svojou manželkou, s ktorou je v partnerskom vzťahu od roku 2005. Až v roku 2014 sa oficiálne zosobášili - keďže sa Novak hlási k srbskej pravoslávnej cirkvi, boli to dva sobáše, najprv civilný a o dva dni neskôr cirkevný. V tom istom roku sa Novakovi a jeho manželke narodil syn Stefan.

Rovnako ako Roger Federer, aj Novak je milovníkom cudzích jazykov. Okrem rodnej srbčiny hovorí plynule anglicky, nemecky a dokonca aj taliansky. Na tenisovom kurte je okrem temperamentného správania a bezchybnej hry známy aj svojím netradičným humorom - často napodobňuje herný štýl svojich spoluhráčov, čím rozveseľuje nielen publikum, ale aj svojich kolegov.

V roku 2015 sa Novak Djokovič stal peketariánom, čo znamená, že konzumuje len ryby, a to len vo výnimočných prípadoch. Bežne sa stravuje výhradne vegánsky, a preto si v roku 2016 otvoril v Monte Carle vlastnú vegánsku reštauráciu. Rád poukazuje na výhody vegánskej stravy pre športovcov a v rozhovore pre Forbes dokonca uviedol, že za svoj profesionálny úspech vďačí práve tomuto typu stravy.

Tenisový svet a Novak Djokovič
Zoznam tenisových titulov by bol v Novakovom prípade veľmi dlhý. Keď sa však pozrieme len pár týždňov dozadu, môžeme s istotou povedať, že Novak Djokovič je nezastaviteľný, čo dokonale predviedol na všetkých troch grandslamoch, ktoré tento rok vyhral. V Anglicku získal svoj 20. grandslamový titul, čím vyrovnal rekord Rogera Federera a Rafaela Nadala. A čo si myslíte, podarí sa mu na poslednom grandslamovom turnaji US Open, ktorý sa začína koncom augusta, získať najvyššie umiestnenie?

V našom e-shope pre vás máme tenisové rakety, športové oblečenie a mnoho ďalšieho, čo Novak sám používa na tenisovom kurte alebo sa priamo podieľal na realizácii so známou značkou.

Zpět na přehled novinek