Rafael Nadal: Tvrdý úderník, ktorého tenisové začiatky neboli ľahké

Vydáno 31.08.2021

Rafael Nadal: Tvrdý úderník, ktorého tenisové začiatky neboli ľahké

Narodil sa na Malorke a je považovaný za najlepšieho antukového hráča v histórii tenisu. Viete, kto to je? Rafael Nadal sa narodil 3. júna 1986 a vyrastal so svojou mladšou sestrou a rodičmi v bytovom dome v Manacore na Malorke.

Rafael Nadal začal s tenisom vo veku 4 rokov a jeho prvým trénerom bol jeho strýko Toni Nadal, s ktorým to mal ťažké. Tvrdá výchova jeho strýka sa na Rafaelovi podpísala, na kurte je tvrdým bitkárom, ktorý súperom nič nedaroval. Do svojich desiatich rokov hral Nadal forhend aj bekhend oboma rukami, ale potom začal hrať forhend len ľavou rukou. Napriek tomu je Rafael Nadal v každodennom živote výlučne pravák. Vo veku 15 rokov už hral juniorský Wimbledon a v mladom veku sa mu podarilo vyhrať Davisov pohár.

V roku 2010 sa Raphael označil za agnostika - človeka, ktorý zastáva názor, že nejakú vec nemožno poznať, nemožno dokázať jej existenciu alebo ju možno ľahko spochybniť. Je to predovšetkým skeptický postoj k náboženským otázkam. Keď bol Rafael Nadal dieťa, veľmi rád sledoval japonské anime, najmä Dragon Ball.

Hoci je jeho láskou tenis, rád hrá aj futbal, golf a poker - priznáva, že si svoj život bez športu nevie predstaviť. V roku 2005 sa zoznámil s Maríou Franciscou Perelló, s ktorou sa v roku 2019 zasnúbil. V tom istom roku sa svadba konala v pevnosti La Fortaleza na Malorke za účasti bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa I.

V roku 2009 sa jeho rodičia rozviedli, čo Rafael Nadal niesol veľmi ťažko. V tom čase sa objavili aj Rafaelove chronické bolesti kolena, ktoré priniesli najväčšiu krízu v kariére tohto mallorského tenistu.  Viac o svojom živote a najmä o ťažkých chvíľach, ktorým musel čeliť nielen v tenisovom svete, napísal v knihe, ktorú napísal spolu s novinárom Johnom Carlinom. Kniha Rafa: Môj príbeh bol vydaný v roku 2011.

Tenisový svet a Rafael Nadal

Podobne ako v našom minulom článku o Novakovi Djokovičovi, aj zoznam tenisových úspechov a titulov Rafaela Nadala by bol veľmi dlhý. V súčasnosti je považovaný za štvrtého najlepšieho hráča sveta - v roku 2009 sa mu podarilo vyhrať Australian Open, trinásťkrát získal zlato na French Open, dvakrát vo Wimbledone a štyrikrát na poslednom grandslamovom turnaji US Open. Stal sa prvým hráčom v histórii, ktorý vyhral 20 grandslamov.

V našom e-shope si môžete kúpiť športové oblečenie Nike z kolekcie Rafa, ktorá má v znaku bizóna, tenisovú tašku Babolat Pure Aero RH X12 RAFA, ktorú používa aj Rafael Nadal a na ktorej dizajne sa sám podieľal. A pre najmenších si môžete zaobstarať tenisovú raketu Babolat PURE AERO RAFA Junior 26 2021 - ideálnu raketu pre vášho malého šampióna, ktorý chce zlepšiť svoju hru so silou a rotáciou, rovnako ako jeho idol Rafael Nadal.

Zpět na přehled novinek