Roger Federer: tenisová hviezda, ktorá sa narodila, aby hrala tenis

Vydáno 14.09.2021

Roger Federer: tenisová hviezda, ktorá sa narodila, aby hrala tenis

Roger Federer sa narodil 8. augusta 1981 v Bazileji vo Švajčiarsku. Rodičia tohto úspešného tenistu sa spoznali na služobnej ceste, keď obaja pracovali pre farmaceutickú spoločnosť. Federerov otec je rodený Švajčiar, jeho matka je Juhoafričanka narodená v juhoafrickej provincii Gauteng. Roger je vďaka svojmu talentu považovaný za najúspešnejšieho mužského tenistu všetkých čias.

Keď mal Federer deväť rokov, začal ho trénovať Austrálčan Peter Carter, ktorému sa podarilo zlepšiť jeho techniku hry a správanie na kurte a priviesť ho do medzinárodného tenisu. V štrnástich rokoch Roger vyhral juniorský šampionát a zapísal sa do Švajčiarskeho národného tenisového centra v Écubles. Roger trénoval s Petrom do svojich osemnástich rokov, keď si ho pod svoje krídla vzal bývalý švédsky tenista Peter Lundgren. Po Lundgrenovi mal Federer päť ďalších trénerov a v súčasnosti má po svojom boku Chorváta Ivana Ljubičiča.

Už od začiatku jeho tenisovej kariéry bolo zrejmé, že tento mladý muž je obdarený neuveriteľným talentom. Tenisové úspechy na národnej a medzinárodnej úrovni na seba nenechali dlho čakať. Po niekoľkých víťazstvách v juniorských zápasoch sa stal veľmi populárnym aj vďaka neoficiálnym majstrovstvám sveta juniorov v Orange Bowl v roku 1995. Len o tri roky neskôr sa Roger stal juniorskou svetovou jednotkou.

Rok 1998 bol pre Federera prelomový - v tomto roku sa mu podarilo zlepšiť sa v rebríčku ATP o 399 miest. A potom už len stúpal. Vo veku 18 rokov sa stal najmladším hráčom v prvej stovke. Roger Federer hovorí plynule švajčiarskou nemčinou, nemčinou, francúzštinou a angličtinou. Okrem tenisu sa od detstva venuje aj futbalu, bedmintonu a basketbalu. V niekoľkých rozhovoroch priznal, že je aj vášnivým fanúšikom kriketu.

Po deväťročnom vzťahu sa v roku 2009 oženil s bývalou profesionálnou tenistkou Mirkou Vavrincovou, ktorá je Švajčiarka, ale narodila sa v Československu. Len niekoľko mesiacov po svadbe sa im narodili dvojičky Myla Rose a Charlene Riva. V roku 2013 oznámili príchod ďalšieho potomka, opäť dvojčiat, tentoraz však chlapcov Lea a Lennyho.

V roku 2003 založil Roger Federer so svojou matkou Nadáciu Rogera Federera, ktorá pomáha znevýhodneným ľuďom a zameriava sa na podporu športu. Okrem iného sa objavil v reklamných spotoch UNICEF, aby zvýšil povedomie o chorobe AIDS. V roku 2013 ho dokonca časopis Forbes zaradil na 8. miesto v rebríčku 100 najvplyvnejších celebrít sveta. V zozname najlepšie zarábajúcich športovcov za rok 2013 mu ten istý časopis právom pridelil prvé miesto, o ktoré sa delil so svojím priateľom a kolegom golfistom Tigerom Woodsom.

Tenisový svet a Roger Federer

S dvadsiatimi grandslamovými titulmi sa Roger Federer stal najúspešnejším mužským tenistom. Ako jediný dokázal osemkrát vyhrať Wimbledon, šesťkrát Australian Open, päťkrát US Open a raz French Open v roku 2009. Na ATP Tour sa Rogerovi podarilo vyhrať sto dva turnaje vo dvojhre - ATP Tour ho preto päťkrát vyhlásila za najlepšieho tenistu. S rovnakým číslom sa hrdil ocenením najlepší športovec Európy a ako prvý získal štyrikrát športovú cenu Laureus pre najlepšieho športovca sveta.

Federer spolupracuje so spoločnosťami Nike a Wilson už niekoľko rokov. V našom e-shope si môžete kúpiť tenisové tašky a rakety z jeho kolekcie za atraktívne ceny.

Zpět na přehled novinek