Roger Federer oznámil koniec kariéry. Je čas ísť, oznámil.

Vydáno 16.09.2022

Roger Federer oznámil koniec kariéry. Je čas ísť, oznámil.

Tenisová legenda Roger Federer vo štvrtok 16. septembra 2022 na Instagrame oznámil, že sa lúči s profesionálnym tenisom. Počas predposledného septembrového víkendu sa ešte zúčastní na Laver Cupe v Londýne, po ktorom chce definitívne ukončiť tenisovú kariéru.

Tenisový návrat po tretej operácii kolena už nie je možný

41-ročný švajčiarsky tenista Roger Federer posledné tri roky zápasil so zraneniami. Koncom roka 2021 dokonca podstúpil tretiu operáciu pravého kolena.

"Na návrate som tvrdo pracoval, ale poznám svoje telo. A jeho odpoveď je v poslednom čase viac než jasná. Mám 41 rokov a počas 24 sezón ste odohrali viac ako 1500 zápasov. Tenis mi dal viac, ako som si kedy vysníval. Nastal však správny čas ukončiť kariéru," oznámil Roger Federer v rozlúčkovom odkaze na Instagrame a dodal, že veľký tenisový návrat sa po tretej operácii kolena, žiaľ, neuskutoční.

Roger Federer je mnohými považovaný za najlepšieho tenistu všetkých čias

Roger Federer, ktorý sa narodil 8. augusta 1981 v Bazileji vo Švajčiarsku, je jedným z najúspešnejších tenistov histórie. Vyhral 20 grandslamových turnajov, 103 turnajov ATP vo dvojhre a 8 turnajov ATP vo štvorhre. V roku 2008 získal olympijské zlato vo štvorhre a v roku 2012 olympijské striebro vo dvojhre. Následne v roku 2014 vyhral aj Davisov pohár.

Švajčiar Roger Federer je právom tenisovou legendou, mnohí ho dokonca považujú za najlepšieho tenistu všetkých čias. Za svoje výkony v profesionálnom tenise získal päťkrát cenu Laureus pre najlepšieho športovca roka na svete (2005, 2006, 2007, 2008 a 2018).

Tenisová legenda má vo Švajčiarsku vlastnú poštovú známku a pamätnú mincu

Roger Federer bol vo svojom rodnom Švajčiarsku sedemkrát a viackrát vyhlásený za najlepšieho športovca roka. V roku 2007 sa stal prvým Švajčiarom v histórii, ktorý dostal poštovú známku ešte za svojho života. Roger Federer má vo Švajčiarsku dokonca vlastnú pamätnú mincu. Konkrétne v roku 2019 vydala Švajčiarska federálna mincovňa striebornú pamätnú mincu v hodnote 20 švajčiarskych frankov, na ktorej je vyobrazený Roger Federer predvádzajúci svoj ikonický jednoručný bekhend.

Roger Federer je ženatý s bývalou švajčiarskou profesionálnou tenistkou slovenského pôvodu Miroslavou Vavrinecovou. Majú spolu celkovo 4 deti. V roku 2009 sa im narodili dvojičky Myla Rose a Charlene Riva. V roku 2014 sa narodili dvojčatá Leo a Lenny. Švajčiarska tenisová legenda sa venuje aj charite a filantropii. V roku 2003 napríklad založil vlastnú nadáciu, ktorá podporuje vzdelávanie chudobných detí v Afrike, a v roku 2006 ho UNICEF vymenoval za veľvyslanca dobrej vôle.

Zpět na přehled novinek