Už 30. mája vypukne očakávaný French Open. Ako dopadne najťažšie tenisový turnaj sveta?

Vydáno 14.05.2021

Už 30. mája vypukne očakávaný French Open. Ako dopadne najťažšie tenisový turnaj sveta?

Len za pár dní tu máme druhý tenisový turnaj z veľkej štvorky, a to French Open čiže Roland Garros. Každoročne sa odohráva na prelome mája a júna a tento rok, aj napriek koronavirové pandémii, tomu našťastie nebude inak. Hoci sa program o týždeň posunul, vrchol antukové sezóny začína 30. mája a vyvrcholenie sa uskutoční 13. júna. O parádni pozretie tak nebude núdza!

Kúsok histórie French Open

Keď nazrieme do histórie tohto grandslamu, zistíme, že sa úvodný ročník konal už v roku 1891, a to pod názvom Championnat de France. Prvého ročníka sa mohli zúčastniť iba hráči registrovaní vo francúzskych oddieloch a až v roku 1925 bol Championnat de France prvýkrát sprístupnený aj zahraničným amatérskym tenistom. Keď v roku 1927 francúzski "štyri mušketieri" (René Lacostu, Jean Borotra, Henri Cochet a Jacques Brugnon) vyhrali Davis Cup, ktorý sa konal vo Filadelfii, Francúzi sa pustili do výstavby športového areálu, kde by mohol grandslam každoročne prebiehať - do tej doby sa odohrával v štyroch rôznych lokalitách. A tak bol v roku 1928 otvorený Tenisový areál Rolanda Garrosa, kde tento turnaj môžeme sledovať rok čo rok. V roku 1968 bol potom turnaj historicky ako prvý zo štyroch grandslamov otvorený profesionálnym hráčom, odtiaľ vznikol názov French Open.

Zaujímavosti o turnaji French Open

  • Turnaj získal pomenovanie po francúzskom vojnovom letci Rolandu Garros, ktorý ako prvý preletel Stredozemné more.
  • French Open sa od roku 1947 hrá na prelome mája a júna. Iba minulý rok, kvôli koronavírusu, bol posunutý o štyri mesiace na prelom septembra a októbra.
  • French Open je považovaný za najnáročnejšiu tenisový turnaj sveta - môže za to pomalý antukový povrch, sedem kôl a absencia tiebreaku v rozhodujúcej sade stretnutí.
  • Najmladšiemu víťazovi French Open, Američanovi Michaelu Changovi, bolo iba 17 rokov. Naopak najstaršiemu víťazovi, Andreasovi Gimenovi, bolo takmer 35 rokov.
  • Najdlhšia západ zohrali Sturgress s McGregorom v roku 1955 - ich zápas trval neskutočných 76 gemov.
  • Na počesť francúzskych "štyroch mušketierov" je víťaz mužskej dvojhry ocenený Pohárom mušketierov. Víťazka dvojhry získa Pohár Suzanne Lenglenové.
  • Na turnaji Roland Garros môžete vidieť až 250 zberačov loptičiek. Ide o mladých hráčov tenisu, ktorí sú pred vypuknutím turnaja starostlivo vyberaní a následne podstupujú niekoľkotýždňovú prípravu. Len v roku 2010 sa o túto pozíciu uchádzalo okolo 2 500 adeptov.
  • V roku 2021 prebehne turnaj s týždenným oneskorením a skončí len dva týždne pred Wimbledonom.

Špeciálna limitovaná edícia Babolat Pure Aero RAFA pre naozajstných fanúšikov

Pre skalných fanúšikov Rafaela Nadala sme si na našom e-shope aj v predajni pripravili špeciálnu limitovanú edíciu od značky Babolat, na ktorej dizajne sa podieľal samotný Rafa. V ponuke tak nájdete unikátnu tenisovu raketu Babolat Pure Aero RAFA, ktorá svojim dizajnom pripomína jeho 13 fenomenálnych víťazstvo na Roland Garros. Raketa je určená pre hráčov, ktorí od rakety očakávajú maximálnu spin, kontrolu a cit.

Raketu môžete zakúpiť samozrejme tiež v juniorskej verzii, ktorá pomôže vášmu malému tenistovi či tenistke ovládnuť hru vďaka vylepšenému spinu a sile. A aby ste sa o svoju raketu nemuseli báť, odporúčame prikúpiť tenisovú tašku Babolat Pure Aero RH X12 RAFA v rovnakom farebnom prevedení ako je raketa. Tenisový bag je vyrobený z ľahkého materiálu a je ľahko umývateľný. Obsahuje tri samostatné komory, pričom dve z nich sa pýši thermo ochranou proti nepriaznivým vplyvom počasia.

Zpět na přehled novinek